donderdag 23 december 2010

The Krazy House. Dansen: terughoudend of vol overgave.

De fotografe Rineke Dijkstra is beroemd geworden met haar portretten van jongeren. Frontale foto's die de kern van de jongeren in beeld proberen te vatten. In 'De Hallen' in Haarlem is nu de tentoonstelling 'The Krazy House' te zien. Opnieuw staan jongeren centraal maar nu vijf jongeren die dansen. Dansen in een speciaal gemaakte studio op hun eigen favoriete muziek. Het is een prachtige videoinstallatie geworden.
De jongeren weten zich bekeken door de camera en gaan daar elk op hun eigen manier mee om. Soms eerst ingetogen, schoorvoetend en slechts kleine bewegingen makend, maar dan toch daarna de overgave. Of de Gothic jongen die zich totaal overgeeft aan de muziek, volop headbangend en luchtgitaar spelend. Maar dan als de muziek stopt dan kijkt hij, lacht hij, niet verontschuldigend maar toch enigzins van 'zie mij nou'.
Bijzonder vond ik het verschil tussen de twee jongens en drie meisjes. De meisjes waren meer ingetogen, de jongens gingen er vol in. Niet alleen met Gothic, maar ook op house. Toeval of zegt het iets over de mate van vrijheid die jongens en meisjes hebben om zich te presenteren. Soms was het duidelijk dat de bewegingen afkomstig waren uit een videoclip, op andere momenten werd er een eigen vorm aangegeven. Steeds was er de grens van presentatie en authenciteit. Fascinerend om te zien.

Foto: Rineke Dijkstra

Geen opmerkingen: