zondag 2 mei 2010

Rusalka in Praag


Rusalka is een opera van Dvorak. Ik had er echter nog nooit van gehoord. Tijdens ons bezoek aan Praag wilde we ook graag een opera zien en het werd dus Rusalka. Een echte Tsjechische opera die sinds de première in 1901 continue op het repertoire van de opera van Praag heeft gestaan. Eén productie werd zelfs 642 keer opgevoerd in de periode 1960 – 1991. Het blijkt de lievelingsopera van Praag te zijn.
Het verhaal is een sprookje en daarmee snel navertelt. Een waternympf wordt verliefd op een prins, wil menselijk worden en als ze dat is blijkt – door de listen van een heks – de liefde van de prins niet standvastig. Rusalka kan geen mens meer zijn, maar wil ook niet moorden om weer waternymf te worden en moet dus ongelukkig blijven. Ze schenkt de prins nog eenmaal haar liefde door hem zijn doodswens te erkennen, hem te kussen en voor zijn ziel te bidden.
De voorstelling wordt wisselend gezongen, Maria Kobielska als Rusalka is erg goed, de rest wat minder. De muziek is mooi en ligt makkelijk in het gehoor. Een aria van Rusalka waarin zij de liefde bezingt herken ik van de radio. In de regie is het onderscheid tussen onder- en boven water mooi te zijn met waterlelies die vogels worden en het licht dat van blauw-groen rood-oranje wordt. Rusalka blijft daar, bleek als ze is, een buitenstaander.

Geen opmerkingen: