maandag 28 mei 2012

Distant Voices. Stemmen die grenzen overgaan.

Hoorden we tijdens een voorproefje van de operadagen 'Ombra mai fu' op straat, nu klinkt het uit een elektronische boom. Het is één van de installaties in het nieuwe Luxortheater als start van 'Distant voices', de operareis van dit jaar met speciale aandacht voor de techniek. Vanuit het Luxor gaat het naar de verlaten Fenixloodsen op Katendrecht. We komen eerst terecht in de totalitaire Witte Wereld waar vrij naar Orwell alleen maar gezongen mag worden (en dan als musical met altijd aanwezige glimlach) en spreken verzet blijkt. Net als in '1984' blijkt verzet niet te mogen baten en is de echt zingende stem nog slechts een herinnering.
Hierna volgt Sol10 met muziek van Monteverdi, video, dans en zang. Een prachtige combinatie die weer hoop geeft op de liefde. In de installatie Blauwbaard's Burcht zien we een indrukwekkende beeld- en geluidsinstallatie die nieuwe dimensies aan het verhaal en vooral het beeld geeft. Het beeld is zo intens, dat je vergeet dat je slechts naar projecties zit te kijken. Zeker als de dekens één voor één op de brancard worden geveegd.
De tocht eindigt als die begon met een combinatie van opera en electronica. Zweedse zangeressen combineren aria's met electronische geluiden en zeker in de grote ruimte van de loods, met de lift komt dat prachtig tot zijn recht. Steeds wordt er iets toegevoegd aan de muziek, natuurlijk het beeld, maar ook extra dimensies aan de stem en het geluid. Een geslaagde, avontuurlijk reis.

Geen opmerkingen: