zaterdag 10 december 2011

Fucking Rotterdam.


Soms ontstaan er onverwachte verbindingen tussen voorstellingen die je ziet. Zo raakt Rotterdam van Bonheur op zijn eigen directe manier aan het hetzelfde thema als de voorstelling van Laura van Dolron. Kan je gelukkig worden met het kleine in de wereld? Nu niet op een filosofische manier, maar op een directe, Rotterdamse, moderne en soms studentikoze wijze.
Wat voorstellingen bij Bonheur altijd bijzonder maakt is dat het theater anders wordt ingericht voor elke voorstelling. Soms zeer dicht op de toneelvloer, soms met een groot gat en nu kijken we naar een kamer in een straat in Rotterdam-West. De kamer van Steven, die student is geworden om niet te werken, waar af en toe zijn vriend David en zijn vriendin Hannah langskomen. Eerst 's avonds na een avondje met teveel drank in Off Corso, maar dan ook op andere momenten. Er lijkt sprake van alleen maar drank, gefuck en een nihilistisch levensgevoel. Dat wordt met veel vuur, energie gebracht en de tekst is zowel humoristisch als muzikaal. De acteurs Joost Dekker, Laura Mentink en en zeker Tomer Pawlicki spelen vol vaart maar geven ook een extra dimensie aan hun personages.
In die extra dimensie krijgt de voorstelling zijn extra lading. Want de personages willen wel meer dan om de drie woorden fuck zeggen. Hoe verandert vriendschap door de jaren? Hoe wordt die kamer een nieuw thuis voor Steven en Hannah en hoe overwin je je angst? Het rauwe leven blijkt toch samen te gaan met het kleine. Het is een bijzonder toneeldebuut van Hayco Oudeman. Een actuele voorstelling die het verdient gezien te worden.

Geen opmerkingen: