zondag 18 december 2011

Argwaan in de jaren '70. Tinker tailor soldier spy.


Kijkend naar 'Tinker tailor soldier spy' valt niet alleen op hoe ver weg de jaren '70 lijken en hoe er voortdurend gerookt werd, maar vooral ook hoe armoedig en grauw het was. Terecht benadrukken de recensies dat hier de andere kant van spionage getoond wordt dan in de James Bond-films. Je kunt het misschien het alledaagse noemen, immers er wordt in kantoren gewerkt en vooral geanalyseerd. Maar tegelijkertijd is het niet alledaags omdat het wantrouwen alles overheerst. Iedereen is een schaakstuk waarvan onduidelijk is door wie die wordt gespeeld.
De aankleding van de film is prachtig, zowel het hoofdkantoor 'Circus' als het aftandse hotel uitkijkend over de sporen van Liverpool Street Station dat de tijdelijke werkplek van Smiley wordt. De cast is erg goed met onder andere John Hurt, Gary Oldman, Benedict Cumberbatch en Colin Firth. Allen in driedelig pak, gevormd door het Engelse systeem en elk met hun geheim.
De film zindert door de voortdurende onderhuidse spanning, het wantrouwen en de vraag of de mol gevonden kan worden. Het wantrouwen wordt versterkt door de gefnuikte liefde die als een subthema door de film geweven is. Een spionagefilm die je op een andere manier aan het doek gekluisterd houdt.

Geen opmerkingen: