dinsdag 27 december 2011

Edel Wijs. Zelfs de gordijnen doen mee.


Het is voor het tweede jaar dat in het Kapelletje een kerstvoorstelling wordt uitgevoerd. Vorig jaar heb ik hem gemist, maar nu ben ik bij de première. Op een tekst van Reinier van Mourik en in regie van Minnekus de Groot kijk ik naar een amusante Edel Wijs. Zoals het hoort bij een familievoorstelling rond kerst is het een mengeling van grappen, bekende liedjes en terzijdes die juist voor volwassenen grappig zijn. Deze voorstelling wordt leuker naarmate je 'The Sound of Music' beter kent, niet alleen de liedjes, maar ook de scènes. Bijzonder grappig is wat er met het gordijn gebeurt, niet alleen wordt het zoals het hoort, benut als kleren voor de kinderen, maar daarna zie je het weer als gordijn met opvulling voor die delen die er als kleren zijn uitgesneden.
Het verhaal gaat over een toneelwedstrijd voor gevangenissen in opdracht van minister Wilders. Voor de gevangenen is dit de kans voor een nieuwe ontsnappingspoging door een toneelstuk te nemen waarin mensen ontsnappen, The Sound of Music dus. Gelukkigs is de dochter van de commandant bibliothecaresse - sprekend in zinnen afkomstig uit allerlei delen van de Bouqetreeks - en valt ze voor de held. De gevangenen zien er 'levensecht' uit in oranje overalls en met armen vol tattoo's. De commandant is klein van stuk, maar compenseert dat met een enorme snor en de dochter draagt de Oostenrijkse jurk.
Het publiek doet actief mee zodat op het juiste moment BOE geroepen wordt en een gevangene steeds wordt herinnerd om de bloem water te geven. De edelweiss groeit en bloeit. Met grappen, autobanden die groeien, een zich steeds uitbreidend servies, goed gezongen liedjes en een leuke band wordt het een heel genoeglijke en amusante tweede kerstdag. Woensdag 28 en donderdag 29 december nog te zien, dus ga kijken en je amuseren.

Geen opmerkingen: