dinsdag 25 januari 2011

Van Eyck tot Dürer in Brugge

Brugge is een stad die veel van een openluchtmuseum heeft. Op het station in Antwerpen komen we de eerste dames tegen die ook onderweg zijn naar de tentoonstelling 'Van Eyck tot Dürer'. Al keuvelend hebben ze het over de tentoonstellingen die ze de laatste tijd hebben gezien; iets wat ik in Nederlandse treinen toch minder hoor (maar daar zit ik dan ook zelden in op dat tijdstip).
De tentoonstelling toont de invloed van de Vlaamse schilderkunst op met name Duitse en Oost-Europese schilders. Soms zie je dezelfde motieven en dezelfde compositie zo terugkeren. Het werk van Van Eyck en van Rogier van der Weijden worden ook door gravures die van hun werk verschenen steeds invloedrijker. Van Van der Weijden is een portret te zien, met een intense uitstraling. Het is interessant de ontwikkeling van de Oost-Europese schilders te zien maar de Vlaamse primitieven blijven het hoogtepunt.
De tentoonstelling eindigt met het werk van Dürer en hoe andere prentkunstenaars hem vooraf gingen. Grappig is een groepje kinderen te zien dat als opdracht krijgt om te zoeken waar de slang is in een beroemde prent van Adam en Eva. Afwachten of zij over een aantal jaar ook in de trein zitten en praten over de tentoonstelling die ze hebben gezien.

Geen opmerkingen: