vrijdag 28 januari 2011

Pa Negre. IFFR 1.

De Spaanse burgeroorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de Spaanse ziel en het land. Er is veel bekend over de burgeroorlog zelf en de laatste jaren komen steeds meer verhalen boven. Maar hoe het in de jaren na de burgeroorlog was, is veel minder bekend. Pa Negre speelt in 1944 in een dorpje in Catalonië. De jonge Andreu vindt onverwacht in het bos twee dodelijke slachtoffers, ze lijken met hun kar van een klif gestort. Maar deze gebeurtenis zet een reeks ontwikkelingen in gang die iedereen tot verliezer maakt. De film toont hoe de burgeroorlog het dagelijkse leven blijft beïnvloeden, van de les op school tot de verhoudingen op het werk. Andreu zijn vader wil naar Frankrijk vluchten, maar wordt uiteindelijk gevangen. Andreu verblijft inmiddels bij zijn oma en moet na de terechtstelling van zijn vader een onmogelijke keuze maken. Wat hij kiest, hij verliest altijd.
De film combineert suspense, de angst en nieuwsgierigheid van een jongen met een sociale analyse. Het is niet de meest vernieuwende film, maar vertelt een tragisch verhaal dat je wel raakt en een bijzondere inkijk geeft in het Spanje van net na de burgeroorlog.

3 opmerkingen:

dinovitch zei

Heb gisterenavond deze film gezien en vond 'm erg mooi. Maar ben wel gefrustreerd omdat ik niet begrijp wie nu de man is die de moord pleegt in het begin (waarbij paard ravijn in valt). Best ingwikkeld verhaal! Is de vader van Andreu de moordenaar en pleegt hij de moord omdat hij gechanteerd wordt door de rijke familie?

Onno help ; )

onnodezwart zei

Hoi, klopt hoor. De vader van Andreu is de moordenaar juist in opdracht van de rijke familie. De andere man (degene die vermoord werd) probeerde rijke familie te chanteren. De vader offert zichzelf uiteindelijk op - door te zwijgen over zijn opdrachtgevers - om zo zijn zoon een opleiding te kunnen geven.

Unknown zei

Ben ook geweest, prachtige film, maar hoe weet je nu dat de vader van andreu in opdracht de moord pleegde ??