zondag 31 mei 2009

Operawandeling op de Kaap

Vorig jaar was er tijdens de Operadagen een bootreis met opera op drie plekken: een bijzondere ervaring, zeker de uitvoering onder de oprit van de Van Brienenoordbrug. Vol verwachting deze keer dus naar Katendrecht voor de Operawandeling op de Kaap: Chinees meisje. Het bleek echter een redelijk teleurstellende wandeling; de kansen die er lagen werden grotendeels gemist.
In een vol theater Walhalla werden we in drie groepen verdeeld en gingen naar het Chinese verleden, heden en de toekomst. Vooral het verleden bood volop interessante mogelijkheden: in een pandje op het Deliplein werd een impressie gegeven van een boardinghouse uit de jaren '20. De pensions waar toen talloze Chinezen woonden. Een gegeven dat uitnodigt tot een theater of muziekstuk nu bleef het bij een anekdote en een mooi gezongen lied. Het waterbassin met daarin gespiegeld de foto's van vrouwen werkte mooi; maar geen van de drie locaties werkte echt theatraal.
Daarna was er een fragment Chinese opera. Rotterdam kent drie Chinese amateuroperagezelschappen en het was leuk dit eens te ervaren. Het bleef echter vooral een kijkje in een exotische keuken. Heel knap was de dans van de vrouw met de vele gezichten. De vraag hoe zij van gezicht veranderde bleef voor mij onbeantwoord. Het thema van Chinezen op de Kaap roept echter om een echte theatrale uitwerking ... dat zit er zeker in. Nu was het er niet.

Geen opmerkingen: