zondag 17 mei 2009

Art Amsterdam


Solo was het thema van Art Amsterdam. De meeste galeries hadden daarom een solotentoonstelling, maar het aanbod was nog steeds overvloedig. Op zondagmiddag ben je bovendien niet de enige. In de veelheid waren er drie kunstenaars die me troffen. Riki Mijling maakt minimalistische beelden groot en klein, met name van metaal. Gallery Nine had een aantal prachtige beelden staan.


Van Daniel en Geo Fuchs waren er foto’s uit de serie Stasi. Het zijn foto’s van schuldige plaatsen om met Armando te spreken. Foto’s zonder mensen maar met en van een verleden. Een foto van het cellencomplex Bautzen prachtig gefotografeerd en ook een mooi lijnenspel, maar ook de gedachten aan welke mensen daar gevangen hebben gezeten. Bijzonder is ook de foto van de Mielke verdieping waar de tijd stil gestaan lijkt.



De meest bijzondere ontdekking voor mij waren werken van Peter Alma, een Nederlandse kunstenaar die deel uit maakte van de Stijlgroep, communistisch werd, een communistische beeldtaal ontwierp en een serie maakte van kapitalistische beroepen (waarvan zeker de bankier actueel is), maar waarvan ook een paar prachtige schilderijen waren te zien. Een verrassende ontdekking van een aantal klassieke werken.

Geen opmerkingen: