Berlijn blijft één van mijn favoriete steden. Een stad die voortdurende verandert, waar je door de geschiedenis loopt, een relaxte stad waar je heerlijk op het terras ontbijt en een stad met volop kunst en cultuur. Het is ook een stad waar de afgelopen jaren het Museumsinsel letterlijk uit de as en het puin is herrezen. Musea die sinds de Tweede Wereldoorlog een ruïne waren, zijn prachtig gerestaureerd. Deze keer bezoeken we het Neues Museum met onder andere het beroemde beeld van de Egyptische koningin Nefertiti. Het beeld is niet alleen heel bekend, het raakt je ook, en dat voor een beeld uit 1340 voor Christus. Maar naast bijzondere beelden is ook het gebouw zelf bijzonder. Het combineert elementen uit het oude museum, zoals een dakschildering, met de herinneringen en beschadigingen van de oorlog en de nieuwe architectuur. Wat maakt het dat dit in Duitsland wel kan, terwijl in Amsterdam het toch steeds tobben blijft?
In het Hamburger Bahnhof is een overzichtstentoonstelling van het work van land-artist Richard Long te zien. De grote zaal bevat zijn werk in steen, kiezelstenen, turf en modder. En daarbij een groepje kleuters die ook aan de slag zijn met stenen en zich verwonderen en verbazen. Het werk van Richard Long komt in de grote ruimte met het zonlicht prachtig tot zijn recht. Maar het museum bevat meer met indrukwekkende werken van Anselm Kiefer, Keith Haring en Donald Judd.
Van het Hamburger Bahnhof, door het nieuwe station, langs de Rijksdag, door het groen naar de Gemäldegalerie met Vlaamse primitieven en Hollandse meesters. Rogier van der Weyden met het Middelburger Altaar blijft keer op keer één van de meest indrukwekkende 15e eeuwse schilders wiens werken je overal zou willen bezoeken. In Berlijn reis je langs 3.500 jaar kunst die je verrast, raakt en inspireert.
Hamlet, Theater Rotterdam
5 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten