maandag 2 mei 2011

Homo naast God. Ontroert.


De tranen springen in mijn ogen als de vader de rol van de ouder in de scène overneemt en zijn zoon omhelst als die vertelt dat hij op mannen valt. Het is een ontroerend hoogtepunt tijdens de première van 'Homo naast God', een voorstelling van 'Het Lage Licht' over homoseksualiteit en christelijk geloof. Het is niet zo maar een vader die inspringt, hij heeft net daarvoor verteld hoe hij van zijn zoon houdt en het ook ingewikkeld vindt om diens homoseksualiteit met zijn geloof te combineren. Iedereen is muisstil en je voelt de emotie, betrokkenheid en ik denk terug aan mijn eigen coming out en die van vrienden.
Het is geen 'klassieke' toneelvoorstelling, maar zogenaamd forumtheater, een vorm van theater om het gesprek met elkaar aan te gaan. En dat blijkt op die woensdagavond in de zitkuil op de christelijke school in Amersfoort prima te lukken. Er is een diverse groep bezoekers bij de première familie en vrienden van de spelers en geïnteresseerden in het thema, homo's en lesbo's en hetero's. Achterover zitten blijkt er echter niet bij, we moeten meteen meedoen om met elkaar 'beelden' te maken over homoseksualiteit en geloof. Wordt er steun en verbondenheid uitgebeeld of ook afweer? Het blijkt vaak beiden.
In drie scenes komt het thema daarna aan bod. Een zoon die wel of niet aan zijn moeder vertelt dat hij op mannen valt, een onderwijzeres die aan haar collega op een christelijke school verteld over haar vriendin en twee broers waarvan een nu wel eens met zijn vriend bij de ander wil langskomen. Als niet-gelovige is het soms makkelijk om te denken dat homoseksualiteit wel is geaccepteerd en dilemma's achterhaald zouden zijn. De scenes en de wijze waarop mensen uit de zaal inspringen en deelnemen maken duidelijk dat er altijd vragen en keuzes blijven. Keuzes die ieder voor zich moet maken, maar dankzij 'Homo naast God' wordt het gesprek met elkaar wel makkelijker. Na afloop gaat het gesprek gelukkig ook door. Voor mij blijft de ontroering van die vader die zich uitsprak en zijn zoon omhelsde.

Geen opmerkingen: