zondag 6 februari 2011

L'Illusion Comique - Characters - El Mar. IFFR 4 - 6.

Een drukke week met werk in combinatie met het filmfestival leidt er toe dat er nauwelijks tijd overblijft om een blog te schrijven. Nu voor mij het filmfestival weer voor een jaar voorbij deze blogs als terugblik. Als je veel theater ziet is het interessant om films over theater te zien. Zagen we vorig jaar een Braziliaanse film over het repeteren van 'Drie Zusters', nu 'L'Illusion Comique' een film van de Comédie Française met een moderne bewerking van een zeventiende eeuws stuk van Corneille. De tekst in Alexandrijnen is gehandhaafd, maar de setting is geheel gemoderniseerd. Het verhaal vol verwarring en bijna-doden is verplaatst naar een modern hotel, maar blijft ingewikkeld te volgen. In het theater kan een klassiek stuk toch met meer focus worden gebracht.
Het Koreaanse 'Characters' gaat in zekere zin ook over theater, want hoe schep je uit niets een verhaal. De karakters komen om de beurt uit een verlaten oud huisje en stellen zich voor: het verhaal kan beginnen. Maar het blijft toch zoeken naar wat het verhaal en de bedoeling is. Mooie beelden dat wel, maar echt volgen doe ik het niet.
El Mar is de tweede film van Villaronga die ik zie. Hoewel eerder gemaakt gaat deze film in zekere zin verder waar Pa Negre stopte. Opnieuw de Spaanse burgeroorlog, opnieuw jonge kinderen die geconfronteerd worden met geweld en zelf - onbedoeld - naar geweld grijpen. Die ervaringen blijven ze met zich meedragen ook ze elkaar jaren later weer tegenkomen in een sanatorium (en net als in De Toverbeerg duurt het verblijf er lang, maar wel met een andere sfeer). Homo-erotische gevoelens hebben geen kans, geweld blijft de enige optie. Alleen de non ontsnapt, zij kiest een andere weg.

Geen opmerkingen: