zondag 6 februari 2011

The Sky Above - The Mill and the Cross - Speak. IFFR 10 - 12.


Van de tijgercompetitie zie ik dit jaar twee films (geen van beiden won een prijs). Zaterdagochtend begon met 'The Sky Above'. Een Braziliaanse film waarin fragmenten worden getoond uit het leven van een transseksueel, een voetbalsupporter en een wannabe-schrijver. De meeste scènes zijn in een redelijke donkere omgeving gefilmd, dus dat is staren op de vroege ochtend. Zoeken ook want de verbanden tussen de mensen lijken er niet, en de betekenis van hun levens wordt ook niet duidelijk. Geen van allen hebben ze grote verwachtingen, maar iets meer hoop was welkom geweest.
'The Mill and the Cross' probeert het schilderij van Pieter Breughel 'De Kruisgang' tot leven te brengen. Een interessant project dat hoewel het interessante details onthult (dat de Romeinse soldaten die Christus omringen als Spaanse soldaten in het rood zijn afgebeeld die jacht maken op ketters) en het inzoomt op de diverse aspecten van het schilderij, als film niet echt overtuigt. Ook al toont de film wat aan het schilderij vooraf gaat of wat daarna komt. De symboliek gaat snel overheersen zodat het soms lijkt op een quiz over hoe goed je het lijdensverhaal kent (en inderdaad de man in het zwart blijkt Judas). Wel nodigt de film uit om het schilderij eens in het echt in Wenen te gaan bekijken.
De laatste film van de middag was 'Speak' een verhaal over een doof meisje in Oeganda dat naar zus in de grote stad gaat, daar de weg kwijt raakt, verkeerde vrienden ontmoet maar gelukkig mensen van 'Deaflink' tegenkomt. Het idee is niet onaardig, maar de spanning tussen de twee zussen komt niet tot leven. In het toneelstuk Broers was de spanning tussen een dove en horende broer veel sterker. Maar het inkijkje in Oeganda was wel aardig.

Geen opmerkingen: