Een zonnige zaterdagmiddag op de 's Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel met toneel, muziek, een markt en ontspannen bewoners en bezoekers. Dit alles ter gelegenheid van het feit dat de gemeente Nieuwerkerk gaat fuseren. Het geeft een fascinerend beeld van een gemeenschap, want veel mensen doen mee. Als acteurs, als bewoners die hun huizen of tuinen beschikbaar stellen, als muzikant, suppoost of als marktkoopman. Het centrale thema van dit alles is het bezoek van Napoleon aan Nieuwerkerk in 1811.
Na drie harde kanonschoten start het spektakel. Op de markt maken de slager en zijn vrouw zich zorgen over waarom de burgemeester hun nodig heeft, vanwege de opstandige uitlatingen van de slagersvrouw of toch gewoon voor de lamsbout. De kokkin van de burgemeester maakt zich zorgen waar het vlees blijft en de naaister vraagt zich af waar haar dochter Grietje is. De burgemeester bereidt ondertussen zijn toespraak voor en wordt door zijn vrouw op Franse les gestuurd. Het speciale is dat deze scenes op verschillende plekken op de 's Gravenweg spelen en je ze los van elkaar kunt zien. Je gaat meeleven met de spelers en gaat je afvragen waar Grietje toch is gebleven. De spelers zijn niet alleen heel enthousiast en voeren je mee in hun verhaal, maar passen ook goed bij hun rol. Zo lijkt de burgemeester een jongere broer van Ivo Opstelten en ziet die er in zijn kostuum levensecht uit.
Het is altijd fascinerend om bij mensen binnen te kijken, maar in dit geval is het 'burgemeestershuis' wel heel bijzonder. Het lijkt gemaakt voor een wat dommige burgemeester en zijn ambitieuze vrouw.... het kan haast geen toeval zijn. Het was een mooie, zonnige, warme middag met een geïnspireerde gemeenschap.
Hamlet, Theater Rotterdam
5 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten