zaterdag 26 september 2009

Edward Hopper en tijdgenoten

In de Kunsthal is de tentoonstelling 'Modern Life Edward Hopper and his time'. Het is geen overzichtstentoonstelling over het werk van Edward Hopper, maar plaatst acht werken van hem tussen die van tijdgenoten. De tentoonstelling begint met een film van het dynamische Manhattan in 1931; deels de herkenbare grote stad en deels ook beelden van een verloren tijd met een draaimolentje op handkracht op een vrachtwagen. De schilderijen van Hopper tonen het lege landschap en de beelden uit een trein. Wat vooral opvalt zijn zijn kleuren hoe het gras van groen naar geel naar bruin gaat, hoe de lucht bij het laatste licht rood, oranje, geel en groen kleurt.
De andere schilders tonen heel divers werk van een doopscene op het droge platteland van Kansas, de Fordfabrieken als kathedralen van de industrie, het dagelijkse leven in New York, abstracte Europese geïnspireerde kunst. Een mooi tijdsbeeld.
Tegelijkertijd is ook de tentoonstelling Sweet Nothings van Vanessa Winship met foto's van Turkse schoolmeisjes te zien. Ze staan alleen of samen in hun schooluniform binnen of buiten en stralen elk hun eigen levenslust uit. Mooi en ontroerend.

Geen opmerkingen: