zondag 5 september 2010

Mannen van stavast op de Wereldhavendagen

Jonker Fransstraat, Calandstraat, Lodewijk Pincoffsweg. Drie gewone straatnamen in Rotterdam. Wie achter deze namen schuil gaat is meestal minder bekend. Vandaag kwamen ze echter tot leven op de Wereldhavendagen. Op een stralende kade aan de Leuvehaven werden de cruciale scenes die Rotterdam groot hebben gemaakt, gebracht.
Jonker Frans, voor sommigen een roofridder (onderkoelt gespeeld door Bas Bonnier stal juwelen en lollies uit het publiek), voor anderen een held, vocht voor Rotterdam tegen de Oostenrijkse keizer.
Na Jonker Frans liep je door naar de zandhoop van Caland. Een mooi beeld van hoe de duinen bij Hoek van Holland werden doorgegraven om in een rechte lijn de zee te bereiken. Kees Deenik speelde met twee poppen (de burgemeester en de havenbaron) en liet zijn publiek steeds verder uitgroeien. Als laatste was er Pincoffs (Reinier van Mourik). Zijn plannen voor Rotterdam-Zuid waren een financiële zeepbel, maar na zijn vlucht kon Rotterdam er wel van profiteren. De contouren van het Poortgebouw waren zichtbaar en terwijl wij van zijn dienstbode lieflijk een kopje thee kregen in geschonken vluchtte hij met groot gebaar. Een zonnige middag met drie vrolijke illustraties van de Rotterdamse geschiedenis met teksten van Willy Hilverda in regie van Minnekus de Groot. En Pincoffs kreeg toch zijn standbeeld, niet 10 meter hoog, maar wel 2,5 meter.

Geen opmerkingen: