zondag 26 augustus 2012

San Francisco. De crisis volgens De Warme Winkel.


Soms krijgt een toch al goede voorstelling nog een extra dimensie. Zoiets gebeurde - in ieder geval in mijn hoofd - afgelopen vrijdag bij San Francisco van De Warme Winkel. De voorstelling geeft een beeld van een zogenaamde mislukte voorstelling over hoe je theater kan maken in en over de crisis. De voorstelling vond plaats in het kader van het OT Festival. En waar De Warme Winkel ongeschonden uit de strijd om de verminderde subsidies lijkt te komen, geldt het tegendeel voor OT. Als in de voorstelling Mara van Vlijmen en Vincent Rietveld dan spreken over de druk die zij voelen omdat zij door mogen en vele anderen niet en je hoort de artistieke leiding van het OT achter je meelachen, dan is dat op zijn minst bijzonder.
Sowieso is het een bijzondere voorstelling. De locatie is een kelder vlakbij het OT, met slechts tapijt, een aantal witte lakens, en een gitaar. Daar blijkt weer - crisis of niet, kans of niet - echt theater niets anders nodig dan heeft dan goede acteurs (Mara van Vlijmen en Vincent Rietveld zijn zeer goed), een goed verhaal en energie. De voorstelling is alles wat je maar kan wensen. Slim, beeldend (want ook al lijkt er niets te zien - alle verhalen komen vol beelden tot leven), onverwacht, ontregelend, ontroerend en vol met energie. Bovendien maken talloze verwijzingen naar mensen binnen en buiten het theater het erg grappig, maar nooit goedkoop.
Hoewel het soms lijkt of de ene inval is na de andere inval wordt uitgespeeld, gaat het steeds over de crisis. De crisis over wat die voor de economie, de kunsten, onszelf betekent en hoe je er wel of niet aan kunt ontsnappen. Niet door de andere kant op te kijken, maar wel door er anders naar te kijken en te blijven doen waar je goed in bent en waar je passie ligt.
De Warme Winkel bewijst juist in de crisis de noodzaak van theater. Een voorstelling vol passie, intelligentie en met appeltaart, die niet alleen op dat moment fantastisch is, maar nog lang nawerkt in je hoofd. En waar hippiemuziek met zaklamp en discobol het best mogelijke effect geeft. Nog een paar keer te zien in Amsterdam, Antwerpen en Groningen.

Geen opmerkingen: