dinsdag 7 augustus 2012

Peer Gynt van het Zuidelijk Toneel.



Zaterdag zagen we de eerste voorstelling van een nieuwe Peer Gynt van het Zuidelijk Toneel. Ik kan me niet herinneren de voorstelling ooit eerder gezien te hebben, maar het is natuurlijk een beroemd episch toneelstuk. Een toneelstuk over (te) mooie verhalen, doen wat je zelf vindt (of denkt te vinden) en werkelijkheid en fantasie. Met een trollenscene kent het stuk ook een magisch element.
In Den Bosch begeven we ons naar de voormalige De Gruyterfabriek waar in een grote hal, een huizenhoge tribune is gebouwd en zich een groots speelvlak bevindt met eerst wit schuimrubber en daarna een enorme luchtballon. Een luchtballon als de verhalen van Peer. De aankleding en massascenes werken goed in het ritme dat ze scheppen en het commentaar dat ze geven op de woorden van Peer.
In de voorstelling wordt in het eerste deel de jonge Peer gespeeld door Xander van Vledder. Hij zet een dynamische Peer neer die iedereen verleidt met zijn verhalen. Hij is niet alleen verleidelijk, hij is ook ontroerend als hij een laatste maal zijn stervende moeder spreekt. Na de pauze zijn we bij de oudere Peer gespeeld door Han Kerckhoffs. Het tweede deel biedt minder dynamiek en zeker de scene op het kerkhof is wat langdradig. Maar al met al een interessante voorstelling.

Geen opmerkingen: