zondag 14 februari 2010

Finale Monologenfestival

Een monoloog kan vele vormen aannemen. Dat blijkt op de finale van het monologenfestival. Niet alleen de vier verhalen verschillen en lopen uiteen van een meisje dat in een kraai veranderd, van een ambtenaar die denkt de koning van Spanje te zijn tot een jonge vrouw die stemmen hoort die haar zeggen dat ze prinses is en tot Louis Corstiaan die na de dood van zijn vrouw ontdekt dat het inzicht in wat het leven is te laat komt. Ook de vormen verschillen van uiterst energiek tot ingetogen en beklemmend.
De jury blijkt een voorkeur te hebben voor een monoloog met een verteller en niet voor de monologen die meer een solo-voorstelling zijn. Reinier van Mourik wint met een indringende vertolking van 'Dagboek van een gek' van Gogol. De monoloog nodigt erg uit om het boek te gaan lezen.
Jammer is dat mijn favoriet 'De verliezers' door Minnekus de Groot niet wint. De jury blijkt ongevoelig voor een solovoorstelling waar het beklemmende van de jaren '50 in al zijn aspecten naar voren komt en waar Louis Corstiaan niets anders kan dan zijn verhaal vertellen en verbeelden. Dat is nog zijn enige uitweg en dat raakt elke keer.

Geen opmerkingen: