zaterdag 27 augustus 2011

Freedom. Een gezin en een land.


Een vakantie in de VS was het juiste moment om Freedom te lezen, de roman van Jonathan Franzen die gezien wordt als het symbool van de afgelopen jaren. Het is een intrigerende roman over Walter, Patty, hun vriendschap met Richard en hun kinderen. Het perspectief van de roman verschuift vaak waardoor de verschillende karakters steeds een deel van hun eigen geschiedenis en die van de anderen vertellen.
Wat me vooral bij blijft is het verlangen dat iedereen heeft, verlangen naar iets wat er niet is, maar toch verlangens waar de meeste karakters denken recht op te hebben. Recht zonder dat verwacht wordt dat het gevolgen voor hen zelf of anderen kan hebben. Dat verlangen brengt echter lang niet altijd dat wat er van wordt verwacht.
Naast dit onderliggende thema is het inderdaad een gedetailleerd portret van Amerika. Van spanningen tussen liberals en 'white trash' die zich de vrijheid van het recht op wapens niet laten ondernemen. Van de spanning die deel is van het land omdat immers juist de koppige en eigenzinnige mensen naar de VS emigreerde. Van natuurbehoud als denkmantel voor winst en natuurvernietiging. Je blik verandert door Freedom, zeker als je de echtheid van de roman voorbij ziet komen.

Geen opmerkingen: