Soms raken werk en vrije tijd elkaar op een bijzondere manier. Afgelopen dagen was ik eerst op bezoek bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam en daarna bij Horizon Jeugdzorg. Als je betrokken bent bij de discussie over de decentralisatie van de jeugdzorg is het belangrijk om ook voldoende zicht te krijgen op de praktijk. Gesprekken met jongeren en medewerkers geven een beeld van de ingewikkelde levens, de veerkracht van jongeren en de motivatie en inventiviteit van medewerkers.
De film 'Le gamin au vélo' van de gebroeders Dardenne toont het leven van Cyril. In de steek gelaten door zijn vader zoekt hij zijn vader en zijn fiets, de fiets die zijn vader hem gaf. Met al zijn kracht en energie zoekt hij, terwijl zijn vader hem steeds in de steek laat. Als hij zich vastklampt aan de kapster Samantha wordt zij zijn weekendpleegmoeder. Zij aanvaardt hem wel en kiest voor hem. Maar Cyril blijft loyaal en gaat daarin ver, bijna te ver. En het tragische is dat zijn vader die loyaliteit niet deelt. Dat besef is pijnlijk, erg pijnlijk, maar tegelijkertijd biedt het voor Cyril ook weer een beetje nieuwe hoop. Want nu fietst hij samen met Samantha.
De film en het spel van de hoofdrolspelers raakt je door hun eerlijkheid, hun betrokkenheid en intensiteit. Zo versterken werk en vrije tijd elkaar in het beseffen dat kinderen recht hebben op die onvoorwaardelijke keuze voor hun.
Hamlet, Theater Rotterdam
5 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten