Het boek Afri. Leven in een migrantenwijk van Jutta Chorus beschrijft het leven van een aantal families in de Afrikaanderwijk. Het geeft een indringend beeld van het dagelijkse bestaan, van angsten, van hoop, van uitzichtloosheid, van kleine criminaliteit en pogingen om wat van het leven te maken. Het is bijzonder om te lezen over een buurt vlak bij waar je zelf woont en een buurt die op veel punten heel veel op je eigen buurt (Feijenoord) lijkt. Tegelijkertijd is het ook een antropologische beschrijving van een andere wereld. Dat besef is confronterend want het laat ook zien dat je ongemerkt in dezelfde stad maar in andere werelden woont.
Het boek laat zien welke problemen mensen in Afri ervaren en welke strategieën ze kiezen. Chorus laat ook zien dat verandering niet eenvoudig is, mensen moeten keuzes maken die niet eenvoudig zijn. Als hoogopgeleide met een ruim inkomen besef je dan weer hoe makkelijk je het eigenlijk zelf hebt.
Een aantal jaar geleden las ik 'Random family. Love, drugs, trouble and coming of age in the Bronx' een prachtige, soms hartverscheurende, beschrijving van (over)leven in the Bronx in New York. 'Afri' is anders, de Afrikaanderwijk is niet uitzichtloos, mensen ontvangen ondersteuning en maken hun keuzes. Tegelijkertijd laat ook Afri zien welke weg er te gaan is, dat het een illusie is om snelle verandering te verwachten maar dat het tegelijkertijd zo is dat je niemand mag opgeven en dat continue betrokkenheid, aandacht en inzet vraagt. Want de trots, warmte en ook het vervelende van je stadgenoten vraagt om aandacht.
Hamlet, Theater Rotterdam
5 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten