zaterdag 20 juni 2009

Hart van Europa


Nu de Europese verkiezingen al weer even achter de rug zijn, was het leuk om de voorstelling 'Hart van Europa' van Muziekgroep Eigenwijs uit Gouda te zien. De beperktheid van grenzen wordt daarin duidelijk naar voren gebracht net zo als het belang om samen op reis te gaan en naar de toekomst te kijken.
De voorstelling is een spannende combinatie van zang, toneel en muziek. Aan elkaar gekoppeld door de Donau komen zowel tekst, zang en muziek bij elkaar als de verschillende scènes en daarmee ook de landen. Er zijn sterke beelden als de treurende vrouwen en hoe het koor zich bij hen voegt, de jongen en het meisjes van wie de liefde groeit terwijl ze door het koor lopen en het slotbeeld waar je met het koor mee kijkt (zij zitten voor op het toneel en geven het beeld een extra kader) naar de keuze van het meisje. Legt ze zich vast op het verleden of kiest ze voor een open toekomst.
Iedereen die meedeed was enthousiast en dat gaf de voorstelling energie. De klezmermuziek paste er heel goed bij, zowel waar ze met het koor speelden als wanneer ze zelf speelden. De acteurs hadden een extra energie en gedrevenheid, terwijl het koor meer kalmte uitstraalde.

Geen opmerkingen: