vrijdag 4 november 2011

De tragiek van de bediende van Lucretia Borgia.


Als we het koor van de Laurenskerk binnenlopen staat daar de beeltenis van Paus Alexander VI en liggen er condoleanceboeken. Zo worden we niet zomaar bezoekers van een concert maar zijn we opeens rouwenden bij een herdenkingsdienst. In de serie 'Lof en lust' brengt Domestica het concert 'Hertogin van Ferrara, dochter van de paus'. En hoewel het lijkt te gaan over Lucretia Borgia, staat toch haar bediende centraal. Zij vertelt het verhaal over Lucretia, over hoe zij onderkoeld - met tranen die niet naar de oppervlakte kwamen - het bericht van de dood van haar de vader, de paus, hoorde. Over hoe zij iedereen in de kerk in haar ban hield en hoe zij aan haar macht trachtte vast te houden.
Het is een voorstelling waarbij muziek, zang, tekst en spel op een mooie wijze één geheel worden; bijna een mini-opera. Donatella Civile zet krachtig de bediende neer; ze probeert zich te ontworstelen aan Lucretia. De zwangere sopraan Sonja Volten vertolkt Lucretia. Ze schrijdt langzaam binnen, ze is autonoom en waar de tranen niet komen, zingt ze daar wel over. De muziek onder andere Gesualdo en Palestrina onderstreept de gevoelens. De regie van Serge van Veggel is strak en helder en benadrukt het contrast tussen het zoeken en de wil tot leven van de bediende en beheerstheid van Lucretia. De teksten van Minnekus de Groot brengen niet alleen de bediende tot leven, maar maken ook dat je verschillende kanten van Lucretia ziet en niet alleen de 'monsterlijke'.
De voorstelling begint met de dood van de paus, maar eindigt met de dood van de bediende. Ze hoopte door haar gedachten met ons te delen te ontsnappen aan de macht van Lucretia. Tevergeefs, Lucretia bleek sterker, de bediende drinkt van de vergiftigde wijn en sterft. En wij rouwen niet langer voor de paus, maar voor haar. Een ronde, heldere geslaagde muziektheatervoorstelling.

Geen opmerkingen: