maandag 21 december 2009

München

Het was een winters weekend in München, koud, soms zon en uiteindelijk sneeuw. Deze kinderen stonden buiten de Liebfrauendom daarom keurig op een rijtje wat warms te drinken. München is een mooie stad met diverse kanten. De herbouwde Residenz, de diverse theaters (van Rococco tot Jugenstil) en verschillende bijzondere gebouwen, zoals de Villa Stuck, over the top jugendstil. Bijzonder is de Königsplatz, een uiting van het geloof in het klassieke ideaal en daarom een verzameling van 'Griekse tempels' en gebouwen. Vlak daarbij staan de grote musea van München: de Alte Pinakothek, de Neue, de Pinakothek der Moderne en het nieuwe museum Branderhorst. Een prachtig gekleurd gebouw met een bijzondere collectie van Warhol tot Damien Hirst. De Alte Pinakothek heeft een grote collectie klassieke meesters en de schaal van het museum is gebouwd op de grootste doeken van Rubens.
München heeft het dubbele gezicht van een stad van kunst en cultuur, maar in de geschiedenis was het ook de hoofdstad van de Nazi-beweging. Het is wat minder zichtbaar dan in Berlijn, maar bij de Köningsplatz staan nog de voetstukken van de zogenaamde Ehrentempel. Het Haus der Kunst staat er nog wel en in wat eens het gebouw was voor de Arische kunst is nu een grote tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.
Bijzonder is ook de supermoderne Herz Jesukirch waar tijdens een open deurbijeenkomst het koor Via Nova oude en vooral moderne (kerst-)muziek bracht. Door de sneeuw er naar toe lopend was het een mooi en passend slot van een winters en cultureel weekend.

Geen opmerkingen: