maandag 14 december 2009

Hans Warren, Geheim Dagboek 1998 - 2000

Dit deel van de serie Geheim Dagboek van Hans Warren is het laatste deel dat verschijnt. Kort na zijn dood in 2001 verscheen in 2002 al het dagboek van zijn laatste levensjaar. Nu het dagboek over de jaren daarvoor. Het lijkt of het leven van Hans Warren al kleiner aan het worden is. De onverzadigbare levenslust uit de vroege jaren is verdwenen en het liefste zijn voor hem de vogels rond zijn huis, zijn kunstvoorwerpen in het huis (en de nieuwe aanwinsten) en de maaltijden. Hij trekt zich terug en wordt ouder en zwakker. Zijn krachten nemen af en de wanen nemen in de nacht toe.
Het deel laat zien hoe de spanningen tussen hem en Mario oplopen, iets wat in het dagboek van het laatste levensjaar in nog meer extreme vorm naar buiten kwam. Er is liefde, maar er zijn ook veel misverstanden en gebrek aan zorg.
Met zijn serie van 22 gepubliceerde dagboeken neemt Hans Warren een unieke plaats in in de Nederlandse literatuur. Er is geen andere schrijver wiens leven je zo kunt volgen, die je volwassen ziet worden in Zeeland, wilde avonturen aan de zelfkant in Parijs ziet beleven, ziet strandden in huwelijk en later het geluk vinden in de relatie met Mario. Het biedt een kijkje in het literaire leven van al die jaren. Het kijken naar vogels is een constante, evenals het twijfelen aan zijn eigen literaire kwaliteiten, zijn ijdelheid en zijn verlangen naar schoonheid. De serie biedt nu de kans het leven in zijn geheel te lezen en zo een nieuw verhaal te scheppen na de losse elementen. Dit deel is een mooie afronding van een prachtige serie.

Geen opmerkingen: