maandag 23 januari 2012
Frankfurt: geen banken, maar kunst.
Voor de Europese bank in Frankfurt staat nog een trots euro-teken. Wij zijn er echter niet om banken te bekijken (behalve dan het uitzicht vanaf de Maintower), maar omdat er 'toevallig' een aantal mooie tentoonstellingen te zien zijn. In de Schirn Kunsthalle is een overzichtstentoonstelling van het werk van Kienholz te zien. Twee werken maken grote indruk zijn installatie van een isoleercel in een psychiatrische inrichting en een wand vol met bijzonder gevormde crucifixen.
Het Städel is het Boijmans van Frankfurt, oude en moderne kunst en binnenkort gaat de uitbreiding open voor hedendaagse kunst. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en bezit een bijzondere collectie. Een prachtige Jan van Eyck, een Rogier van der Weyden en veel Vlaamse, Nederlandse en Italiaanse kunst. Veel werk van Max Beckmann ook. In het Museum für Moderne Kunst is een tentoonstelling te zien van de Schotse kunstenaar Douglas Gordon. Twee videoinstallaties zijn bijzonder: Henry Rebel, over de onrust en onraad in iemand en hoe dat leidt tot krassen op het lichaam. k.364 combineert de muziek van Mozart met zowel een reis, als een uitvoering dicht op de huid. Beelden die steeds de huid raken. In het Liebighaus, het museum voor beeldhouwkunst, is de tentoonstelling over de van oorsprong vijftiende eeuwse Nederlandse beeldhouwer Niclaus Gerhaert. De paar beelden die van hem bekend zijn zijn zeer fijnzinnig zowel in uitdrukking als in hoe ze zijn gemaakt.
Met de ICE is het nog een uurtje naar Karlsruhe waar nog een grote overzichtstentoonstelling 'The Global Contemporay. Kunstwelten nach 1989' te zien is. In een immens groot gebouw (ooit waarschijnlijk enorme loodsen) is het Zentrum für Kunst und Medientechnologie. Niet alleen zijn er de zeer verschillende kunstwerken te zien, maar het is ook een onderzoek naar hoezeer de kunstwereld is gegroeid en een economisch instituut is geworden. Veel van de werken hebben dan ook een politieke compoment. En zo liggen kunst en banken dan misschien minder ver uit elkaar dan we dachten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten